Litý koláč s ovocem
0,6 kg polohrubé mouky
2 prášky do pečiva
0,5 kg cukru krystal
6 vajec
300 ml oleje
citron
vanilka
mléko/smetana
ovoce dle chuti
Mouku s práškem do pečiva, cukr, vejce, olej, citronovou kůru a semínka z vanilky smícháme v hladké těsto, které podle potřeby zředíme mlékem či smetanou. Těsto vlijeme do vymazaného plechu vysypaného polohrubou moukou a zasypeme ovocem a drobenkou, vypracovanou z hladké mouky, cukru, prášku do pečiva, vejce a másla.
Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme asi půl až třičtvrtě hodiny na 200°C, ale protože každá trouba peče jinak, je dobré propečení vyzkoušet pomocí špejle.
Drobenka
250 g hladké mouky
100 g cukru krystal
1 vejce
125 g povoleného másla
1 prášek do pečiva
Rady
Místo mléka můžete použít smetanu.
Pod ovoce zkuste přidat vrstvu tvarohu s cukrem a vejcem.
Plech plňte jen do poloviny, těsto při pečení zvětší objem.
Ohodnoťte tento recept: