Maso

Kuře pečené nadívané lanýžovým máslem, podávané s chřestem a bramborovým pyré

4 ks prsíček s kostí a kůží
250 g másla
1 lanýžová pasta
1 lanýž
2 l drůbežího vývaru
100 g šalotky
pažitka
citron
sůl, pepř
0,5 kg bílého chřestu
0,5 kg zeleného chřestu

Kuře omyjeme a vykostíme. Při vykosťování oddělíme kuřecí prsa i s křidýlkem od hrudní kosti. Křídelní kost necháme, očistíme ji a dekorativně ořízneme.

Potom si připravíme lanýžové máslo. Nasekáme pažitku a velmi nadrobno nakrájíme jeden lanýž. Vše smícháme s kostkou změklého másla. Přidáme dvě lžíce lanýžové pasty, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Směsí naplníme kapsu, kterou si vytvoříme mezi masem a kůží a pak dáme maso na chvíli do lednice. Po ztuhnutí másla vložíme porce kuřete do pekáčku, podlijeme trochou drůbežího vývaru a pečeme v troubě 40 minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Porce kuřete na talíři přelijeme výpekem, do kterého jsme přidali nakrájenou šalotku, nasekanou pažitku, trochu lanýžového másla, zakápli citronovou šťávou, přilili trochu vývaru a nechali zredukovat. Podáváme s chřestem a bramborovým pyré se smetanou.

Bramborové pyré

2 kg brambor
0,5 l smetany
250 g másla

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl