Moučníky a cukroví

České buchty s povidly

1 kg hladké mouky
200 g rozpuštěného másla (tuku, hera aj.)
2 žloutky
200 g cukru
40 g droždí
půl litru mléka
máslo na potření upečených buchet
sůl
povidla
cukr na posypání

Nejprve si připravíme kvásek (teplé mléko, lžíce cukru a rozdrobené droždí, posypat hladkou moukou a nechat vykynout). Pak nasypeme do velké mísy mouku a přidáme špetku soli, cukr, vlijeme dva žloutky rozmíchané půl litru mléka, dvě stě gramů rozpuštěného másla a nakonec vzešlý kvásek. Vše důkladně promícháme a vypracujeme středně tuhé těsto, které necháme zhruba hodinu kynout.

Z nakynutého těsta vytváříme kuličky a potom prsty uděláme placičku. Doprostřed dáme trochu povidel a důkladně zabalíme do těsta. Buchty klademe vedle sebe do pekáčku. Každou buchtu potřeme ze všech stran máslem, aby se nám neslepily. Pak je necháme ještě chvilku kynout v pekáčku. Pečeme je v troubě při teplově 220 stupňů 20 minut až 30 minut. Upečené buchty můžeme ještě potřít máslem, aby se leskly, necháme vychladnout a pocukrujeme.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl