Maso

Pečená kachna s chlupatým knedlíkem a hanácké zelí

kachna
sůl
kmín
1 cibule

Kachnu očistíme, odřízneme krk a položíme ho na dno pekáčku. Dobře ji osolíme a pokmínujeme i zevnitř. Jednu větší cibuli nakrájíme nahrubo. Část dáme dovnitř kachny a zbytek nasypeme do pekáčku. Kachnu pak vložíme na pekáč, trochu podlijeme vodou a dáme péct. Nejprve pečeme zprudka na 200 stupňů Celsia asi 15 minut a potom pomalu dopékáme minimálně hodinu při teplotě sto padesát stupňů Celsia. Během pečení podléváme, aby se nám kůže nespálila.

Hanácké zelí

1 kg kysaného zelí
0,1 kg cibule
česnek
kmín
brambora
kachní sádlo

Cibuli orestujeme na sádle, přidáme zelí, podlijeme a dusíme do měkka. Zahustíme strouhaným bramborem a přidáme česnek a dochutíme solí. Na závěr přelijeme vypečeným kachním sádlem a promícháme.

Knedlíky

1 vejce
800 g brambor
250 g polohrubé mouky

Oloupané syrové brambory nastrouháme, necháme ustát a část vody z nich slijeme. Do brambor vyklepneme dvě malá vejce, nasypeme polohrubou mouku a přidáme sůl, vejce. Mouky musí být tolik, abychom získali mazlavé hustější těsto.

Z těsta vykrajujeme lžící namočenou v horké vodě knedlíky a vkládáme je do vroucí osolené vody. Vaříme je podle velikosti 8 - 10 minut. Hotové knedlíky potíráme výpekem z kachny. Chlupaté knedlíky podáváme s opečenou slaninou nebo osmaženou cibulí, nebo jako přílohu k pečenému masu a dušenému zelí. Chlupaté knedlíky se dají připravit také z těsta, které je směsí syrových a uvařených brambor.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl