Ořechové rohlíčky

cca 30 kusů
Těsto
50 g cukru
325 g hladké mouky
150 g hrubé mouky
275 g másla
1 vejce
20 g sušeného mléka
20 g droždí
85 ml vody
špetka soli
Na vál nasypeme část hladké i hrubé mouky, přidáme celé vejce, kousky povoleného másla a rozdrobené droždí. Začneme s hnětením, během kterého postupně přisypáváme zbytek surovin a opatrně přiléváme vodu, dokud nevznikne pevné tvárné těsto. To dáme do mísy, překryjeme navlhčenou utěrkou a necháme v teple vykynout.
Ořechová náplň
110 ml vody
1 citrón
190 g cukru
15 g glukózy (medu)
15 g sušeného mléka
375 g mletých ořechů
10 g vanilkového cukru
Mezitím si připravíme ořechovou náplň. Do vody nastrouháme kůru z omytého citronu, přidáme krystalový cukr, glukózu, sušené mléko a uvedeme k varu. Přisypeme mleté ořechy (místo vlašských ořechů můžete použít i mleté lískové), vanilkový cukr a za stálého míchání vytvoříme hustou hmotu, kterou necháme vychladnout.
Dokončení
Těsto ještě alespoň dvakrát přetužíme a znovu necháme vykynout. Poté vytvoříme váleček, rozdělíme ho na menší části, které pak rozválíme na malé trojúhelníky. Do každého z nich zabalíme kousek ořechové náplně a tvarujeme rohlíčky. Ti, kteří nemají dostatečnou trpělivost, mohou místo rohlíčků vytvořit ořechový závin.
Rohlíčky klademe na vymazaný plech, potřeme žloutkem a pečeme při 230 °C do zlatova asi 12 minut. Hotové posypeme moučkovým cukrem.
Ohodnoťte tento recept: