Maso

Jehněčí kotletky s jarní nádivkou

2 kg jehněčích kotletek
rozmarýn
tymián
česnek
100 g másla
2 dcl drůbežího vývaru
olej
sůl, pepř

Jehněčí kotletky nejdříve rozkrájíme na větší porce, pak je osolíme a opepříme a orestujeme na oleji. Opečené maso vyjmeme z pánve a vyskládáme do pekáčku. Do zbylého výpeku přidáme máslo, čerstvý tymián, rozmarýn a česnek. Chvilku ještě restujeme a pak trochou výpeku s bylinkami zalijeme maso. Na pánev přilijeme vývar a spolu s výpekem necháme odvařit. Šťávou, která tak vznikne, kotletky během pečení podléváme. Maso dáme dopéct do trouby na 15 minut při teplotě 180 stupňů tak, aby zůstalo růžové. Podáváme rozkrájené na jednotlivé kotletky a nádivku s vařeným chřestem.

Nádivka

500 g housek
1 dcl smetany
200 g slaniny
2 str. česneku
100 g cibule
3 vejce
100 g másla
bylinky – kopřivy nebo medvědí česnek (popř. svazek estragonu a petržele)
strouhanka na vysypání

V hrnci orestujeme dvacet deka slaniny, deset deka jarní cibulky a rozkrájené tři stroužky česneku. Půl kila pokrájené housky lehce opražíme v troubě. Potom smícháme s opečenou slaninou a ještě chvíli smažíme. Do vychladlé směsi přilijeme deci smetany, tři žloutky a přisypeme nakrájenou petržel a estragon. Na jaře můžeme nahradit kopřivami, medvědím česnekem apod. Osolíme, opepříme a přidáme trochu muškátového oříšku. Postupně přidáváme vyšlehaný sníh ze tří bílků a dobře zamícháme. Celou směs dáme do vymazaného pekáčku a necháme péct při teplotě 170 stupňů Celsia cca 45 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl