Čokoládový dort s hruškovým kompotem

Čokoládový dort
500 kg hořké čokolády
200 g másla
4 žloutky
10 bílků
100 g hladké mouky
2× 100 g cukru
olej a mouku na vysypání formy
Hořkou čokoládu a máslo necháme společně rozpustit v mikrovlnné troubě. Mezitím si v misce vyšleháme 4 žloutky s hladkou moukou a 100 g cukru. Směs postupně vmícháme do vychladlé čokolády. Deset bílků vyšleháme do tuhého sněhu a přisypeme 100 gramů cukru. Vše důkladně promícháme a nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při teplotě sto sedmdesát stupňů Celsia zhruba dvacet minut.
Hruškový kompot
6 hrušek
celá skořice
badyán
hřebíček
citronová šťáva a kůra
100 g cukru
Hruškový kompot si připravíme ze šesti hrušek, které oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Dáme do hrnce a přidáme celou skořici, badyán a hřebíček. Dochutíme citronovou šťávou a citronovou kůrou. Navrch nasypeme sto gramů cukru a necháme zhruba patnáct minut vařit.
Ohodnoťte tento recept: