Moučníky a cukroví

Babá v rumovém sirupu

Těsto

0,25 kg hladké mouky
4 vejce
5 g soli
30 g cukru
25 g droždí
125 g másla
0,5 dl mléka

Z droždí, části cukru a mléka si připravíme kvásek, který dáme na teplé místo.

Do kotlíku robota nasypeme hladkou mouku. Vejce rozmícháme a zamícháme do nich sůl a pozvolna je vlijeme do kotlíku s moukou. Po chvíli přidáme nakynutý kvásek.

Povolené máslo smícháme s cukrem a po částech ho všleháme do těsta.

Těsto vlijeme do vymazané mísy. Přetáhneme folií a dáme na teplé místo na 90 minut kynout.

Po nakynutí vlijeme těsto do máslem vymazaných a hladkou moukou vysypané formy.

Necháme opět asi 20 minut kynout a poté pečeme 10 minut na 200 °C. a 10 minut na 180 °C.

Sirup

voda 0,5 l
cukr 0,5 l
rum 0,15 l (tmavý třtinový cukr)
3 polévkové lžíce marmelády meruňkové
33% smetana na šlehání

V mezičase si připravíme z vody, cukru a rumu sirup, který krátce povaříme.

Vychladlý korpus do teplého sirupu namočíme, až celý nasákne. Pak ho vyndáme ze sirupu, necháme okapat a potřeme jej marmeládou. Hotové babá podáváme s vyšlehanou smetanou a čerstvým ovocem.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl