Babá v rumovém sirupu

Těsto
0,25 kg hladké mouky
4 vejce
5 g soli
30 g cukru
25 g droždí
125 g másla
0,5 dl mléka
Z droždí, části cukru a mléka si připravíme kvásek, který dáme na teplé místo.
Do kotlíku robota nasypeme hladkou mouku. Vejce rozmícháme a zamícháme do nich sůl a pozvolna je vlijeme do kotlíku s moukou. Po chvíli přidáme nakynutý kvásek.
Povolené máslo smícháme s cukrem a po částech ho všleháme do těsta.
Těsto vlijeme do vymazané mísy. Přetáhneme folií a dáme na teplé místo na 90 minut kynout.
Po nakynutí vlijeme těsto do máslem vymazaných a hladkou moukou vysypané formy.
Necháme opět asi 20 minut kynout a poté pečeme 10 minut na 200 °C. a 10 minut na 180 °C.
Sirup
voda 0,5 l
cukr 0,5 l
rum 0,15 l (tmavý třtinový cukr)
3 polévkové lžíce marmelády meruňkové
33% smetana na šlehání
V mezičase si připravíme z vody, cukru a rumu sirup, který krátce povaříme.
Vychladlý korpus do teplého sirupu namočíme, až celý nasákne. Pak ho vyndáme ze sirupu, necháme okapat a potřeme jej marmeládou. Hotové babá podáváme s vyšlehanou smetanou a čerstvým ovocem.
Ohodnoťte tento recept: