Ryby a mořské plody

Pečený mořský vlk se zeleninou

4 - 5 ks mořského vlka (záleží na velikosti ryb)
rozmarýn, tymián, petržel, bazalka - vše čerstvé
5 ks malých artyčoků
2 kg brambory grenaille
200 g černých oliv bez pecek
0,3 kg červené cibule
1 kg cherry rajčátek
palička česneku - dle chuti
0,3 l olivový oleje extra virgin
0,3 l bílého vína
2 ks sušených chilli papriček
citron
sůl

Mořské vlky zbavíme šupin a vykucháme je. Vyndáme z nich žábry, dobře je osolíme a prostor břicha vyplníme čerstvými bylinkami.

Brambory mezitím uvaříme do poloměkka ve slupce. Vychladlé brambory pokrájíme na půlky a smícháme je s předvařenými artyčoky, rajčaty, cibulí, olivami a čerstvou bazalkou. Vše osolíme a vložíme do pekáče na pečící papír.

Mořské vlky opečeme po obou stranách na pánvi a položíme do pekáče na zeleninu.

V malém hrnci rozehřejeme olivový olej, do kterého nadrtíme čili papričky a přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a lehce ho v oleji osmažíme. Takto připraveným ochuceným olejem přelijeme ryby i zeleninu a před pečením mořské vlky ještě podlijeme trochou bílého vína.

Na závěr poklademe na vlky kolečka citrónů a pečeme v předehřáté troubě 20 - 30 minut při teplotě cca 180 °C. Po upečení vlky opatrně vykostíme a maso klademe na talíře se zeleninou.

Na závěr můžeme pokapat olivovým olejem a citronovou šťávou a posypat čerstvou petrželkou.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl