PolévkyRyby a mořské plody

Rajčatová polévka s mušlemi

mušle slávky - 1 kg (čerstvé)
drcená rajčata - 0,5 kg
šalotka - 0,1kg
česnek - 5 stroužků
mrkev - 0,2 kg
řapíkatý celer - 0,2 kg
bazalka čerstvá - 1 svazek
bílé víno - 0,5 l (suché)
olivový olej - 0,2 l
sůl, pepř
citron 2 ks
bílý chléb pro přípravu krutonů

Dobře proprané a přebrané mušle dáme do hrnce na rozpálený olivový olej. Krátce je orestujeme a zalijeme bílým vínem. Přikryjeme je poklicí a dusíme 2 minuty.

Poté otevřené mušle vyndáme z hrnce a oddělíme maso ze schránek. Maso uschováme a schránky vyhodíme. Vývar z mušlí přecedíme do čisté nádoby a uschováme jej.

V jiném hrnci orestujeme na olivovém oleji mrkev a řapíkatý celer. Přidáme šalotku, česnek, krátce podusíme a přidáme drcená rajčata. Základ zalijeme vývarem z mušlí a vložíme snítku bazalky. Vše povaříme 20 minut.

Mezitím si nachystáme opečený chléb s trochou česneku.

Na závěr přidáme do polévky maso z mušlí. Dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou. Podáváme s opečeným chlebem (krutony) a čerstvou bazalkou.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl