Ryby a mořské plody

Mořský jazyk se zeleninou julienne a champagne omáčkou

4 mořské jazyky
2-3 dl francouzského bílého vína suchého
střední cibule
mrkev
celer
petržel
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
12 kuliček černého pepře
kousek citronové kůry

Mořský jazyk vykostíme a zbavíme kůže. Vzniklé filety osolíme a lehce opepříme, smotáme do klubíček a propíchneme špejlí. Do hrnce dáme vodu, přidáme pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, koření, bílé víno a citrónovou kůru. Vložíme pařák s porcemi ryb a pozvolna vaříme v páře pod pokličkou.

Zelenina julienne

mrkev
pórek
lžíce másla
sůl
mletý černý pepř

Mezitím si připravíme zeleninu: Bílou část pórku a mrkev pokrájíme na nudličky julienne a spaříme ve vařící dobře osolené vodě. Zeleninu přecedíme a rychle zchladíme studenou vodou. V kastrůlku si rozehřejeme máslo do světle hnědé barvy a vložíme do něj okapaný pórek a mrkev. Lehce podusíme, dochutíme solí a pepřem. Necháme v kastrůlku na teplém místě.

Champagne omáčka

250 g másla
6 žloutků
4 dl šampaňského vína
sůl
cayennský pepř
citronová šťáva

A pustíme se do přípravy šampaňské omáčky: Do misky nalijeme šampaňské a přidáme 6 žloutků. V kastrůlku rozpustíme část másla a necháme na teple. Žloutky se šampaňským šleháme na mírném ohni ve vodní lázni až do zhoustnutí. Potom zašleháme teplé máslo, dochutíme solí, cayennským pepřem a citrónovou šťávou.

Dokončení

kaviár na ozdobení

Uvařený jazyk servírujeme na zelenině přelitý omáčkou.

Nakonec ozdobíme kaviárem a můžeme podávat.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl