Základní bílá omáčka
cibule
máslo
hladká mouka
hovězí vývar
smetana
sůl
pepř
citrón
Nejdříve si připravíme základní bílou omáčku: Na másle podusíme jemně pokrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, krátce osmažíme a zalijeme vývarem. Omáčku za stálého míchání prováříme asi půl hodiny. Na závěr ji zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Krátce povaříme a přecedíme přes jemné síto.
Houbová omáčka
čerstvé nebo mražené hřiby
cibule
máslo
sůl
pepř
citrón
plochá petržel
Můžeme se pustit do houbové omáčky. Na másle podusíme cibuli, poté přidáme pokrájené houby, vše osmahneme a přidáme citrónovou šťávu. Po 5 minutách dušení zalijeme základní bílou omáčkou a společně vaříme asi 20 minut. Na závěr dochutíme a přidáme posekanou petržel. Servírujeme s knedlíkem.
Ohodnoťte tento recept: