Houskový knedlík
0,5 kg hrubé mouky
42 g droždí
0,2 l mléka
0,1 kg housky
sůl
4 žloutky
1 vejce
0,1 kg máslo
Do misky vlijeme třetinu mléka, přidáme polévkovou lžíci cukru, droždí a dobře rozmícháme. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, vejce, žloutky, mléko, nakynutý kvásek, v troubě opraženou a máslem pokapanou housku a vše důkladně prohněteme ručně. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
Po vykynutí znovu prohněteme a těsto rozdělíme na několik stejných částí. Z těch vyválíme knedlíky, které necháme pod utěrkou znovu nakynout.
Po nakynutí vaříme ve vroucí osolené vodě cca 15–20 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a okamžitě je propícháme, aby se nesrazily. Na závěr je potřeme máslem nebo sádlem.
Ohodnoťte tento recept: