Těstoviny carbonara
cca 5 porcí
500 g italských těstovin
8 žloutků
300 g guanciale/pancetty
panenský olivový olej
2 dl bílého vína
parmezán dle chuti
sůl
pepř
Nudličky guanciale orestujeme na troše olivového oleje do zlatova. Přidáme víno a nastrouhaný parmezán, a až se víno vyvaří, přisypeme těstoviny uvařené do poloměkka. Krátce je orestujeme, stáhneme ze sporáku a přidáme žloutky rozmíchané s parmezánem a špetkou soli a pepře. S těmi už nevaříme! Podle potřeby můžeme zvlhčit vodou slitou z těstovin. Na závěr ještě zasypeme parmezánem, podle chuti osolíme a opepříme.
Rady
Guanciale koupíte ve specializovaných italských prodejnách. Guanciale je italská uzená slanina, připravená z prasečího laloku nebo líčka (tváře).
Guanciale můžete nahradit pancettou. Pancetta je sušená, většinou do soli nakládaná italská slanina.
Používejte kvalitní suché bílé víno.
Ohodnoťte tento recept: