Špenátový quiche
Quiche (čti kiš) je francouzský slaný koláč z křehkého těsta a chutná nejlépe vlažný.
Těsto
280 g hladké mouky
165 g másla
8 lžic vody
špetka soli
Z mouky, másla a špetky soli uhněteme za postupného přilévání vody vláčné těsto. To necháme v chladu odležet, poté ho propracujeme a na pomoučeném vále z něj vyválíme tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu či malé jednoporcové formičky, a můžeme začít s plněním.
Náplň
300 g špenátu
120 g hub
120 g másla
1 cibule
3 stroužky česneku
170 g sýra feta
240 g sýra čedar
4 vejce
240 ml smetany
sůl
pepř
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Pak přijde na řadu špenát a kousky hub, opět krátce orestujeme, opepříme, osolíme a smícháme s nastrouhaným sýrem feta a polovinou nastrouhaného čedaru. Na závěr přidáme vyšlehaná vejce, do kterých jsme vmíchali smetanu, a vzniklou směsí naplníme formičky vyložené těstem. Pečeme při 190 stupních zhruba patnáct minut, dokud quiche uprostřed neztuhne, poté ho posypeme zbytkem strouhaného čedaru a dopečeme, což může trvat až půl hodiny.
Houby můžete použít i čerstvé, sušené či naložené.
Ohodnoťte tento recept: