Maso

Kuře à la bažant s mandlovou nádivkou a šťouchanými bramborami podle Radka

Nádivka

4 rohlíky
150 ml mléka
100 g hrubé mouky
2 polévkové lžíce nasekaných mandlí
1 vejce
2 lžíce nasekané petrželky
sůl

Nejprve si připravíme nádivku: nakrájené rohlíky namočíme do mléka, přidáme mouku, mandle, vejce a petrželku. Směs promícháme a dosolíme.

Kuře

kuře (cca 1,5 kg)
8 ks čerstvých žampionů
1 cibule
1 citron
2 svazky čerstvého tymiánu
sůl
200 g uzené slaniny
10 kuliček pepře
250 ml smetany (30%)
světlá jíška
voda

Očištěné a omyté kuře osolíme, naplníme nádivkou a vložíme na plech. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli, plátky citronu i s kůrou, kuličky pepře, plátky žampionů, svazky čerstvého tymiánu, na kostičky pokrájenou slaninu, dosolíme, zalijeme vodou a pečeme při 160 stupních hodinu a půl. Během pečení kuře podléváme. Po upečení kuře vyjmeme, plech dáme na sporák, přilijeme smetanu a podle potřeby vodu a přivedeme k varu, zahustíme jíškou a provaříme. Omáčku propasírujeme přes husté síto, opět provaříme a dle chuti dosolíme. Podáváme s porcemi kuřete a šťouchanými bramborami.

Šťouchané brambory

brambory
uzená slanina
cibule
sůl

Oloupané a pokrájené brambory uvaříme do měkka, uzenou slaninu pokrájíme na kostičky a cibuli na jemno. Slaninu opražíme a jakmile začne zlátnout, přidáme cibuli a restujeme, dokud cibule také nezezlátne. Směs cibule, slaniny a tuku přidáme k horkým bramborám, osolíme a našťoucháme.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl