Buchtičky s jablky a vinnou pěnou

Buchtičky s jablky
600 g hladké mouky
25 g droždí
350 ml mléka
75 g cukru krystal
125 g másla
4 žloutky
citron
špetka soliNa náplň
cca 4 jablka
cukr krystal dle chuti
skořiceNa vymazání:
olejNa pomašlování:
50 g másla
50 ml rumu
Z droždí, třetiny vlažného mléka a pár lžic mouky vytvoříme kvásek. Zlehka na něj navrstvíme zbylou mouku, špetku soli, cukr, povolené máslo, žloutky a kůru z citronu, a až kvásek po stranách vyběhne nahoru, vypracujeme za postupného přilévání zbytku mléka vláčné těsto. Těsto vyválíme, nakrájíme na čtverečky, a do nich zabalíme trochu nastrouhaných jablek, která jsme smíchali s cukrem a skořicí. Aby se buchtičky nespekly, namáčíme je celé do oleje na dně pekáčku, do kterého je pak vyskládáme jednu vedle druhé a necháme v teple asi 20 minut vykynout. Při 170 °C upečeme buchtičky do zlatova, ještě za horka je pomašlujeme směsí rozpuštěného másla a rumu, a podáváme přelité vinnou pěnou.
Vinná pěna
0,25 l bílého vína
12 žloutků
cukr krystal dle chuti
Víno, žloutky a cukr nad párou šleháme tak dlouho, dokud nevznikne lehká pěna.
Rady
Jablka není nutné doslazovat – záleží jen na vaší chuti.
Těsto válejte od středu do stran.
Kvalita vína se odrazí na výsledné chuti pěny.
Ohodnoťte tento recept: