HoubyMaso

Terina z uzených kolen se skořicovým sirupem s liškami

Terina z uzených kolen

2 uzená vepřová kolena
10 šalotek
10 stroužků česneku
rozmarýn
tymián
majoránka
oregáno
svazek jarní cibulky
mletý pepř
uzená sůl

Maso z uzeného kolena nakrájíme na kostky a dáme vařit se svazkem bylinek, nakrájenou šalotkou, plátky česneku, a trochou pepře a uzené soli. Průběžně podle potřeby doléváme vodu. Zhruba po hodině a půl, až maso změkne, necháme mírně zchladnout a přidáme nasekanou jarní cibulku. Připravenou směsí naplníme formu vyloženou potravinářskou fólií a necháme v chladu ztuhnout nejlépe do druhého dne. Terinu podáváme nakrájenou na plátky, doplněnou třeba slaninou, cherry rajčaty a skořicovým sirupem s liškami.

Skořicový sirup s liškami

250 g cukru
0,15 l bílého vína
0,15 l bílého vinného octa
50 g medu
1 lžička skořice
100 g malých lišek (václavek)
pepř
sůl

Smícháme cukr, víno, ocet, med, skořici a špetku soli a pepře, a krátce provaříme. Poté přidáme lišky, opět asi 3 minuty provaříme a necháme zchladnout.

Rady

Svázané bylinky půjdou ze směsi později lépe vytáhnout.

Čerstvě namletý pepř má výraznější aroma.

Díky potravinářské fólii ztuhlou terinu snáz vyjmete z formy.

Můžete použít i malé václavky, ale ty je nutné povařit déle.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl