
Terina z uzených kolen
2 uzená vepřová kolena
10 šalotek
10 stroužků česneku
rozmarýn
tymián
majoránka
oregáno
svazek jarní cibulky
mletý pepř
uzená sůl
Maso z uzeného kolena nakrájíme na kostky a dáme vařit se svazkem bylinek, nakrájenou šalotkou, plátky česneku, a trochou pepře a uzené soli. Průběžně podle potřeby doléváme vodu. Zhruba po hodině a půl, až maso změkne, necháme mírně zchladnout a přidáme nasekanou jarní cibulku. Připravenou směsí naplníme formu vyloženou potravinářskou fólií a necháme v chladu ztuhnout nejlépe do druhého dne. Terinu podáváme nakrájenou na plátky, doplněnou třeba slaninou, cherry rajčaty a skořicovým sirupem s liškami.
Skořicový sirup s liškami
250 g cukru
0,15 l bílého vína
0,15 l bílého vinného octa
50 g medu
1 lžička skořice
100 g malých lišek (václavek)
pepř
sůl
Smícháme cukr, víno, ocet, med, skořici a špetku soli a pepře, a krátce provaříme. Poté přidáme lišky, opět asi 3 minuty provaříme a necháme zchladnout.
Rady
Svázané bylinky půjdou ze směsi později lépe vytáhnout.
Čerstvě namletý pepř má výraznější aroma.
Díky potravinářské fólii ztuhlou terinu snáz vyjmete z formy.
Můžete použít i malé václavky, ale ty je nutné povařit déle.
Ohodnoťte tento recept: