Dýňový koláč

75 g hladké mouky
65 g hrubé mouky
2 lžičky moučkového cukru
1 vejce
65 g másla
2 lžičky vody
1/3 prášku do pečiva
Hladkou i hrubou mouku, cukr, vejce, máslo a prášek do pečiva za postupného přilévání vody propracujeme v homogenní těsto a necháme v lednici půl hodiny odležet. Z odleželého těsta vyválíme tenký plát, kterým vyložíme formu na koláč. Korpus koláče zapékáme na 180 až 220 stupňů do polozlatova, takže máme čas na přípravu dýňové náplně.
Dýňová náplň
430 g dýňové dužiny
240 g třtinového cukru
180 ml smetany na šlehání
180 ml mléka
3 – 4 vejce
mletý muškátový oříšek
mletý zázvor
mletá skořice
drcený hřebíček
Oloupanou dýni nakrájenou na kostky rozmixujeme a na mírném plameni za stálého míchání vaříme. Postupně přidáváme mletý muškátový oříšek, zázvor, skořici a nadrcený hřebíček. Osladíme třtinovým cukrem, zalijeme smetanou a mlékem, provaříme a na závěr zahustíme rozšlehanými vejci.
Dokončení
šlehaná smetana
různě velké kousky dýňové dužiny
proužky dýňové dužiny
cukr
čerstvá meduňka
Směsí opatrně naplníme až po okraj předpečený korpus koláče a dáme znovu zapéct do trouby, a to zhruba na 30 - 45 minut při 160 stupních.
Hotový, do zlatova vypečený koláč pokryjeme vrstvou hustě našlehané smetany, podle vlastní fantazie ozdobíme různě velkými kousky dýně, povařenými ve vodě s cukrem, lístky meduňky, a na závěr můžeme přidat ozdobu z tenkých proužků dýňové dužiny, které si předtím v troubě opatrně vysušíme.
Ohodnoťte tento recept: