Moučníky a cukroví

Smetanovo-malinový dort

Kakaový korpus

180 g bílků
100 g žloutků
180 g cukru krystal
70 g hladké mouky
40 g hrubé mouky
50 g kakaa
75 g oleje

Základem je kakaový korpus, který je stejný jako na Sacher dort. Bílky vyšleháme se dvěma třetinami cukru a postupně spojíme se žloutky vyšlehanými s cukrem, který zbyl. Do hmoty po částech vmícháme směs hladké a hrubé mouky s kakaem a na závěr i olej. Vzniklé těsto musíme takzvaně „utáhnout“, tedy míchat ho tak dlouho, dokud se na povrchu nezačne lesknout. Pak bude totiž korpus hutný a šťavnatý.

Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut, ale je dobré ho hlídat, protože každá trouba peče jinak. Upečený korpus poprášíme hladkou moukou, obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout.

Smetanovo-malinový krém

350 g malin
60 g želatiny
250 ml bílého jogurtu
cca 150 g cukru moučky
700 g šlehačky

Krém připravíme z propasírovaných čerstvých nebo rozmražených malin, které smícháme s rozpuštěnou želatinou, jogurtem, cukrem a šlehačkou.

Chceme-li dort svatební, vyložíme dno i boky dortové formy tenkým světlým cukrářským plátem. Pokud ovšem svatbu nechystáte, stačí prokrojit kakaový korpus na tenké plátky, jedním vyložit dno dortové formy, na něj nanést vrstvu krému, přidat druhý plátek, opět krém a dort uzavřít dalším plátkem korpusu.

Takto připravený dort odneseme do chladu a po ztuhnutí ho buď podáváme se šlehačkou a čerstvými malinami, nebo ho potáhneme bílou modelovací hmotou, kterou zakoupíme ve specializované prodejně. Strany dortu ozdobíme vlastnoručně vyrobenými ozdobami (například motýlky nebo vějířky) ze stejné hmoty a navrch položíme ikebanu, kterou necháme vyrobit nejlépe podle svatební kytice. A jestliže v prodejně pro cukráře zakoupíme spolu s hmotou na potažení i speciální stojan, bude výsledek opravdu velkolepý.

Světlý cukrářský plát

6 vajec
150 g cukru krystal
200 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
1 limeta
½ sáčku prášku do pečiva

Vejce a krystalový cukr šleháme na střední rychlost šlehače. Do vyšlehané hmoty velice zlehka vmísíme prosátou mouku s kypřícím práškem a vanilkový cukr. Dochutíme kůrou a šťávou z limetky. Těsto zlehka nalijeme na pečící pláty a stejnoměrně rozetřeme do pravidelného obdélníku. Pečeme na 230 °C cca 10 minut. Po upečení necháme vychladnout.

Rady

Cukr přidávejte podle vlastní chuti.

Šlehačku vmíchávejte postupně a zlehka, aby byl krém nadýchaný.

Ke šlehání je nejvhodnější smetana s nejméně 33 % tuku.

Budete-li dort potahovat bílou hmotou, vyložte formu světlým plátem, aby čokoládový korpus neprosvítal a dort zůstal sněhobílý.

Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl