Hovězí krk na víně s dýňovo-bramborovým pyré

hovězí krk
slanina
cibule
česnek
hovězí vývar
červené víno
rozmarýn
jíška
sůl
pepř
Krk, nejlépe z mladého býčka, podélně rozřízneme a svážeme do válečků, aby maso mělo pěkný tvar. Osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Mezitím opražíme do zlatova na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme cibuli, zbytek nadrceného česneku a vše zlehka orestujeme. Vložíme maso a ze všech stran je opečeme, zalijeme vývarem a červeným vínem, přidáme pár stonků rozmarýnu a dáme péct do trouby na 180 stupňů, dokud nezměkne.
Dýňovo-bramborové pyré:
dýňová dužina
brambory
máslo
cibule
smetana
sůl
bílý pepř
muškátový květ
Mezitím uvaříme do měkka oloupanou dýni a brambory. Na másle orestujeme cibulku, zalijeme smetanou, dochutíme solí, mletým bílým pepřem, muškátovým květem a provaříme. Brambory s dýní slijeme, našťoucháme a zalijeme připravenou smetanovou omáčkou. Všechno pořádně rozmícháme nebo rozmixujeme a podle chuti dosolíme.
Hotové maso vyjmeme a nakrájíme na plátky, omáčku podle chuti zahustíme jíškou a propasírujeme.
Plátky masa přelité omáčkou podáváme spolu s dýňovo-bramborovým pyré. Talíř ozdobíme nasekanou pažitkou a snítkou čerstvého rozmarýnu.
Ohodnoťte tento recept: