Cassata neboli Cassata Siciliana je tradiční mražený dezert, pocházející z okolí Palerma na Sicílii. V okolí Neapole se připravuje s kandovaným nebo sušeným ovoce a ořechy. Je obvyklý při slavnostních příležitostech, jako jsou Vánoce, Velikonoce nebo svatební hostiny.

cca 6 porcí

310 g ricotty
110 g cukru krystal
2 lžíce vody
2 lžíce sherry
2 lžíce ořechů
45 g proslazeného ovoce
85 g tmavé čokolády
375 ml šlehačky

Cukr s vodou asi 2 minuty povaříme. Vzniklý cukrový rozvar pak důkladně promícháme s ricottou. Postupně přidáváme sherry, rozdrcené ořechy, proslazené ovoce, nahrubo nastrouhanou čokoládu a na závěr zlehčíme šlehačkou. Hotovou směsí naplníme formu. Pokud nemáme silikonovou, vyložíme ji potravinovou folií. A protože cassata je vlastně zmrzlina, necháme ji v mrazáku pořádně zmrznout. Teprve potom ji nakrájíme na plátky a podáváme ozdobenou šlehačkou a ovocem.

Ricotta je nízkotučný italský syrovátkový sýr.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl