Pizza à la Jiří


cca 5 – 10 ks
Na těsto:
900 g hladké mouky
10 g droždí
10 g cukru
1 lžíce olivového oleje
cca 500 ml vody
20 g soliNa obložení:
mozzarella
smetana ke šlehání
sýr s modrou plísní
anglická slanina
cibule
chilli papričky
Hladkou mouku smícháme se solí, droždím, cukrem, olivovým olejem a vlažnou vodou. Vypracujeme tužší hladké těsto, které se nelepí, z něhož vytvoříme jednotlivé bochánky. Ty naskládáme do vyššího plechu lehce poprášeného moukou, který přikryjeme, aby těsto neoschlo a necháme asi hodinu při pokojové teplotě nakynout.
Pak těsto vytáhneme do tenké placky pouze se zvýšenými okraji, posypeme nastrouhanou mozzarellou, zakápneme smetanou ke šlehání, přidáme plátky sýra s modrou plísní a anglické slaniny, a kolečka cibule. Kdo má rád pizzu ostřejší, může přidat nakrájené chilli papričky. Pečeme nejlépe v peci, nebo i v troubě vyhřáté na 250 stupňů zhruba 5 minut.
Rady
Vodu přidávejte postupně a podle potřeby – každá mouka saje jinak.
Těsto lze připravit předem – v lednici vydrží i několik hodin.
V těstě nesmí zůstat vzduchové bublinky, při tvarování pizzy by se potrhalo.
Těsto musí být pevné, kompaktní, hladké bez jakýchkoli hrudek a nesmí se lepit.
Pokud přidáte moc mouky, těsto ztuhne a hůř se s ním pracuje.
Ohodnoťte tento recept: