Pizza margherita
cca 5 – 10 ks
Na těsto:
900 g hladké mouky
10 g droždí
10 g cukru
1 lžíce olivového oleje
cca 500 ml vody
20 g soliNa obložení:
sterilovaná rajčata
mozzarella
čerstvá bazalka
Hladkou mouku smícháme se solí, droždím, cukrem, olivovým olejem a vlažnou vodou. Vypracujeme tužší hladké těsto, které se nelepí, z něhož vytvoříme jednotlivé bochánky. Ty naskládáme do vyššího plechu lehce poprášeného moukou, který přikryjeme, aby těsto neoschlo a necháme asi hodinu při pokojové teplotě nakynout.
Pak těsto vytáhneme do tenké placky pouze se zvýšenými okraji, potřeme rajčaty, zasypeme vrstvou mozzarelly a pečeme nejlépe v peci, nebo i v troubě vyhřáté na 250 stupňů zhruba 5 minut. Před podáváním ozdobíme bazalkou.
Rady
Vodu přidávejte postupně a podle potřeby – každá mouka saje jinak.
Těsto lze připravit předem – v lednici vydrží i několik hodin.
V těstě nesmí zůstat vzduchové bublinky, při tvarování pizzy by se potrhalo.
Těsto musí být pevné, kompaktní, hladké bez jakýchkoli hrudek a nesmí se lepit.
Pokud přidáte moc mouky, těsto ztuhne a hůř se s ním pracuje.
Ohodnoťte tento recept: