Různé

Pizza margherita

cca 5 – 10 ks

Na těsto:
900 g hladké mouky
10 g droždí
10 g cukru
1 lžíce olivového oleje
cca 500 ml vody
20 g soli

Na obložení:
sterilovaná rajčata
mozzarella
čerstvá bazalka

Hladkou mouku smícháme se solí, droždím, cukrem, olivovým olejem a vlažnou vodou. Vypracujeme tužší hladké těsto, které se nelepí, z něhož vytvoříme jednotlivé bochánky. Ty naskládáme do vyššího plechu lehce poprášeného moukou, který přikryjeme, aby těsto neoschlo a necháme asi hodinu při pokojové teplotě nakynout.

Pak těsto vytáhneme do tenké placky pouze se zvýšenými okraji, potřeme rajčaty, zasypeme vrstvou mozzarelly a pečeme nejlépe v peci, nebo i v troubě vyhřáté na 250 stupňů zhruba 5 minut. Před podáváním ozdobíme bazalkou.

Rady

Vodu přidávejte postupně a podle potřeby – každá mouka saje jinak.

Těsto lze připravit předem – v lednici vydrží i několik hodin.

V těstě nesmí zůstat vzduchové bublinky, při tvarování pizzy by se potrhalo.

Těsto musí být pevné, kompaktní, hladké bez jakýchkoli hrudek a nesmí se lepit.

Pokud přidáte moc mouky, těsto ztuhne a hůř se s ním pracuje.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl