Moučníky a cukroví

Princeznin dort

Těsto

250 g hladké mouky
8 vajec
225 g cukru
90 g másla
špetka soli
¼ sáčku kypřicího prášku

Bílky vyšleháme s polovinou cukru a špetkou soli do tuhého sněhu. Zbytek cukru přidáme do povoleného másla, do kterého postupně zašleháme i žloutky. Obě hmoty postupně spojíme v jednolitou masu, do které zlehka vmícháme směs mouky a kypřicího prášku. Vzniklé těsto roztíráme v tenké vrstvě do cukrářského ráfku na pečicí papír a pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů asi 10 až 15 minut do zlatova.

Tímto způsobem vytvoříme 3 plátky, které po vychladnutí začneme vrstvit na sebe a spojovat. Nejdříve nožem opatrně narušíme povrch, aby plátek lépe nasál sirup, který získáme svařením vody s cukrem a pomerančovou kůrou. Sirupem prokropený plátek potřeme džemem, přiklopíme dalším plátkem a stejným způsobem vytvoříme i druhou vrstvu. Třetí plátek už jen důkladně pokropíme sirupem a základ na dort je hotový.

Sirup

1 kg cukru
0,5 l vody
kůra ze 2 pomerančů

Krém

0,5 kg mléka
2 vejce
cca 85 g pudinkového prášku
110 g cukru krystal
vanilka
špetka soli

Většinu mléka s cukrem, špetkou soli a semínky vanilkového lusku přivedeme k varu a zahustíme zálivkou z pudinkového prášku, vajec a zbytku mléka. Důkladně provaříme a navršíme na základ dortu. Dáme vychladit.

Dokončení

1,2 l šlehačky
ztužovač šlehačky
cukr moučka dle chuti

malinový džem
zelený marcipán

Na závěr na dort nakupíme hustou slazenou šlehačku se ztužovačem a tvar upravíme do pěkné polokoule. Celý dort pokryjeme marcipánem, který jsme vyváleli do tenkého plátu a dáme do sucha a chladu ztuhnout. Chceme-li být seversky styloví, použijeme marcipán zelenkavé barvy a hotový princeznin dort ozdobíme ve Švédsku oblíbenými marcipánovými růžičkami.

Rady

Poměr mléka a pudinkového prášku upravte podle návodu výrobce.

Zálivku do mléka zavařujte za stálého míchání.

Věděli jste, že marcipán pochází z Orientu? Základem jsou rozdrcené oloupané mandle a cukr.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl