Princeznin dort
Těsto
250 g hladké mouky
8 vajec
225 g cukru
90 g másla
špetka soli
¼ sáčku kypřicího prášku
Bílky vyšleháme s polovinou cukru a špetkou soli do tuhého sněhu. Zbytek cukru přidáme do povoleného másla, do kterého postupně zašleháme i žloutky. Obě hmoty postupně spojíme v jednolitou masu, do které zlehka vmícháme směs mouky a kypřicího prášku. Vzniklé těsto roztíráme v tenké vrstvě do cukrářského ráfku na pečicí papír a pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů asi 10 až 15 minut do zlatova.
Tímto způsobem vytvoříme 3 plátky, které po vychladnutí začneme vrstvit na sebe a spojovat. Nejdříve nožem opatrně narušíme povrch, aby plátek lépe nasál sirup, který získáme svařením vody s cukrem a pomerančovou kůrou. Sirupem prokropený plátek potřeme džemem, přiklopíme dalším plátkem a stejným způsobem vytvoříme i druhou vrstvu. Třetí plátek už jen důkladně pokropíme sirupem a základ na dort je hotový.
Sirup
1 kg cukru
0,5 l vody
kůra ze 2 pomerančů
Krém
0,5 kg mléka
2 vejce
cca 85 g pudinkového prášku
110 g cukru krystal
vanilka
špetka soli
Většinu mléka s cukrem, špetkou soli a semínky vanilkového lusku přivedeme k varu a zahustíme zálivkou z pudinkového prášku, vajec a zbytku mléka. Důkladně provaříme a navršíme na základ dortu. Dáme vychladit.
Dokončení
1,2 l šlehačky
ztužovač šlehačky
cukr moučka dle chutimalinový džem
zelený marcipán
Na závěr na dort nakupíme hustou slazenou šlehačku se ztužovačem a tvar upravíme do pěkné polokoule. Celý dort pokryjeme marcipánem, který jsme vyváleli do tenkého plátu a dáme do sucha a chladu ztuhnout. Chceme-li být seversky styloví, použijeme marcipán zelenkavé barvy a hotový princeznin dort ozdobíme ve Švédsku oblíbenými marcipánovými růžičkami.
Rady
Poměr mléka a pudinkového prášku upravte podle návodu výrobce.
Zálivku do mléka zavařujte za stálého míchání.
Věděli jste, že marcipán pochází z Orientu? Základem jsou rozdrcené oloupané mandle a cukr.
Ohodnoťte tento recept: