Moučníky a cukroví

Citronový koláč

500 g hladké mouky
350 g másla
150 g cukr moučky
1 vejce
1 citron

Z mouky, másla, cukru, vejce a citronové kůry uhněteme vláčné těsto, které necháme asi hodinu odležet. Poté z něj vyválíme tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu, tu dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi 10 až 15 minut do zlatova. Než koláč vychladne, připravíme si náplň.

Krém

250 ml citronové šťávy
250 g cukru krystal
250 g másla
30 g pudinkového prášku
5 vajec

Cukr smícháme s větší částí citronové šťávy, přidáme máslo a přivedeme k varu. Zahustíme zálivkou ze zbytku citronové šťávy, ve které jsme rozmíchali pudinkový prášek a vejce. Za stálého míchání důkladně provaříme a ještě teplým krémem naplníme koláč.

Necháme ztuhnout a podáváme se šlehačkou a čerstvým ovocem.

Rady

Citronovou kůru můžete nahradit limetovou.

Formu není třeba vymazávat, těsto je samo o sobě tučné.

Koláč vkládejte do předehřáté trouby.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl