Citronový koláč

500 g hladké mouky
350 g másla
150 g cukr moučky
1 vejce
1 citron
Z mouky, másla, cukru, vejce a citronové kůry uhněteme vláčné těsto, které necháme asi hodinu odležet. Poté z něj vyválíme tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu, tu dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi 10 až 15 minut do zlatova. Než koláč vychladne, připravíme si náplň.
Krém
250 ml citronové šťávy
250 g cukru krystal
250 g másla
30 g pudinkového prášku
5 vajec
Cukr smícháme s větší částí citronové šťávy, přidáme máslo a přivedeme k varu. Zahustíme zálivkou ze zbytku citronové šťávy, ve které jsme rozmíchali pudinkový prášek a vejce. Za stálého míchání důkladně provaříme a ještě teplým krémem naplníme koláč.
Necháme ztuhnout a podáváme se šlehačkou a čerstvým ovocem.
Rady
Citronovou kůru můžete nahradit limetovou.
Formu není třeba vymazávat, těsto je samo o sobě tučné.
Koláč vkládejte do předehřáté trouby.
Ohodnoťte tento recept: