Krůtí stehna na madeiře


800 g krůtích stehen
200 g slaniny (olivového oleje)
250 g kořenové zeleniny
200 g šalotky
100 g višňové marmelády
0,5 l madeiry
0,5 l červeného vína
300 ml drůbežího vývaru
škrob
rozmarýn
tymián
sůl
bílý pepř
Na olivovém oleji nebo rozehřáté slanině opečeme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme šalotku, po chvíli i marmeládu a krátce orestujeme. Zalijeme madeirou, vínem, vývarem, přivedeme k varu a přidáme svazek čerstvých bylinek a na kostky nakrájená krůtí stehna, která jsme předem osolili a opepřili. Pod pokličkou dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne.
Měkké maso vyjmeme, omáčku varem zredukujeme asi na polovinu a poté podle chuti dosolíme a dopepříme. Na závěr zahustíme trochou škrobu, který jsme rozmíchali ve studené vodě. Do hotové omáčky vrátíme maso, aby se prohřálo. Servírujeme s rýží nebo bramborem.
Krůtí maso má minimální obsah tuků a vysoký obsah bílkovin.
Ve srovnání s cibulí má šalotka jemnější chuť.
Madeira je unikátní dezertní víno z ostrova Madeira.
Ohodnoťte tento recept: