Ryby a mořské plody

Pěna z halibuta se šafránovou omáčkou

500 g uzeného halibuta
1 l smetany ke šlehání
17 g želatiny
olej s příchutí lanýžů
sůl
bílý pepř

Polovinu smetany zlehka zahřejeme, vložíme do ní halibuta a dohladka rozmixujeme. Osolíme, opepříme, zakápneme trochou oleje s příchutí lanýžů, vmícháme rozpuštěnou želatinu a postupně i druhou polovinu smetany, kterou jsme předem vyšlehali. Pěnu vlijeme do nádoby vyložené potravinářskou fólií, dáme do chladu, a než ztuhne, připravíme si šafránovou omáčku.

Šafránová omáčka

300 ml bílého vína
2 šalotky
200 g crème fraîche
0,25 g šafránu
citron
sůl
bílý pepř

Do vychlazeného vína, které jsme předem vařili se šalotkou tak dlouho, až se obsah zredukoval na třetinu, vmícháme crème fraîche a šafrán. Chceme-li ovšem intenzivnější chuť, přidáme šafrán už do horkého zredukovaného vína. Na závěr omáčku ochutíme pepřem, solí, citronovou šťávou a můžeme podávat. Nejlépe s pěnou z halibuta, kterou jsme po ztuhnutí nakrájeli na kostky a ozdobili rukolou, vařenou karotkou a čerstvě namletým černým pepřem.

Rady

Crème fraîche je zakysaný mléčný výrobek pocházející z Francie. Můžete jej nahradit kvalitní kysanou smetanou.

Na šafránovou omáčku zvolte suché aromatické bílé víno.

Halibuta můžete nahradit uzeným pstruhem.

Se solí opatrně, uzené ryby bývají samy o sobě dostatečně slané.

Pokud chcete dosáhnout výraznější chuti, přidejte šafrán už do horkého vína se šalotkou.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl