Těstoviny

Domácí bezlepkové těstoviny

400 g bezlepkové mouky
4 vejce
sůl
voda dle potřeby

Smícháme bezlepkovou mouku, vejce a špetku soli a postupně přidáváme vodu, až těsto drží pohromadě. Pořádně prohněteme a vyválíme na pomoučeném vále na tenký plát, který pak necháme zaschnout, aby se těsto nelepilo. Nesmíme ho ale přesušit, jinak by se lámalo a špatně krájelo. Podle potřeby si můžeme nakrájet nebo pomocí strojku vytvořit tenké nebo široké nudle. Těstoviny požadovaného tvaru dáme vařit do osolené vody, nebo je vysušíme a můžeme je skladovat.

Uvařené těstoviny scedíme a propláchneme horkou vodě, aby se neslepily. Pokud je ale nebudeme servírovat hned, propláchneme je naopak ve vodě studené a před podáváním ohřejeme.

Tímto způsobem si mohou domácí těstoviny připravit i všichni ostatní, kteří celiakií netrpí. Jen vymění bezlepkovou mouku za běžnou hladkou pšeničnou. Můžou tak vytvořit širokou škálu přílohových těstovin nebo tenké nudle do poctivého silného vývaru.

Rada

Používejte raději speciální bezlepkové moučné směsi, zpracování jednoho druhu mouky (kukuřičné, sójové nebo rýžové) je obtížnější.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl