Ryby a mořské plody

Pangasius marinovaný v limetách se šafránovou rýží

filety pangasia
limety
olivový olej
bílý pepř
sůl

na doplnění:
cherry rajčata
rukola

Filety pangasia položíme na plech vymazaný trochou olivového oleje, z obou stran je opepříme, osolíme a lehce posypeme nastrouhanou kůrou z limety. Potom je zakápneme limetovou šťávou a necháme asi deset minut odležet.

Naloženou rybu opečeme zprudka z obou stran a podáváme s cherry rajčaty, která jsme i s větvičkou orestovali na oleji, poté je dali bokem a na horké pánvi prohodili trochu rukoly, která tento lehký pokrm dokonale doplní, stejně jako šafránová rýže.

Šafránová rýže

250 g rýže
olivový olej
1 malá cibule
0,2 - 0,5 g šafránu
100 ml bílého vína
350 ml drůbežího vývaru
sůl

Na oleji orestujeme cibuli, přidáme trochu šafránu, zalijeme vínem a vaříme tak dlouho, dokud se minimálně polovina obsahu tekutiny nevypaří. Poté přidáme vývar, a až začne vřít, přisypeme do něj rýži, kterou jsme předem důkladně proprali nejdříve ve studené a pak v horké vodě. Zlehka osolíme a až rýže vystoupí nad hladinu, zakryjeme ji pokličkou a vložíme na 40 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů, kterou ovšem ihned vypneme. Rýže dojde a nemusíme mít strach, že se rozvaří.

Rady

Limety před použitím důkladně opláchněte.

Rybu opékáme zprudka, aby zůstala šťavnatá.

Rýže je lehce stravitelná a neobsahuje cholesterol.

Olivový olej obsahuje zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny.

Pangas (pangasius) je sladkovodní ryba.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl