Chřestová a karotková pěna s jogurtovým přelivem

250 g zeleného chřestu (karotky)
500 ml smetany
30 g želatiny
300 ml šlehačky
sůl
pepřsalát
cherry rajčátka
Uvařený chřest nebo karotku rozmixujeme se smetanou, přidáme trochu soli a pepře, rozpuštěnou želatinu a na závěr hustou šlehačku.
Při práci se želatinou postupujte podle návodu výrobce.
Zlehka promícháme, nalijeme na plech, který jsme předem navlhčili a vyložili potravinářskou fólií. Pokud plech navlhčíte, fólie bude lépe držet. Odneseme do chladu.
Až pěna ztuhne, nakrájíme ji na jednotlivé porce, a podáváme s listem salátu a cherry rajčátkem. A pozor, nesmíme ji zapomenout doplnit jogurtovým přelivem.
Jogurtový přeliv
250 g bílého jogurtu
200 ml bílého vína
1 šalotka
panenský olivový olej
pažitka
bílý pepř
sůl
Na oleji zpěníme šalotku. Zalijeme ji vínem a vaříme tak dlouho, dokud se obsah nezredukuje aspoň na polovinu. Necháme vychladit a pak přimícháme bílý jogurt, nasekanou pažitku, sůl a pepř. Promícháme a omáčka, která se skvěle hodí ke karotkové a chřestové pěně, je hotová.
Na jogurtový přeliv je nejlepší je suché bílé víno.
Věděli jste, že 100 g chřestu má jen cca 22 kcal (94 kJ)?
Ohodnoťte tento recept: