Flambovaná zmrzlina s ovocem v bílkové krustě

cca 6 porcí
6 ks piškotových plátků
6 kopečků vanilkové zmrzliny
ovoce podle chuti (jahody, kivi, ananas, banán aj.)
tuk na vymazání
cukr moučka
1 dcl vodky na flambováníNa bílkový sníh:
350 g cukru krystal
180 g bílkůNa cukrový rozvar:
350 g cukru krystal
180 ml vody
Nejprve si připravíme bílkový sníh. Polovinu cukru vyšleháme spolu s bílky do tuhého sněhu a zbytek vaříme s vodou tak dlouho, dokud nevznikne cukrový rozvar, tzv. „na silný řetěz“. Ten zašleháme do sněhu a necháme vychladit.
Kolečka vykrájená z piškotového plátku rozložíme na vymazaný plech, na ně dáme kousky ovoce a zmrzlinu. Vše zastříkáme bílkovou pěnou, pocukrujeme a zprudka asi čtyři minuty zapečeme v troubě. Dezert servírujeme ozdobený ovocem, přelitý hořící vodkou.
Banán po oloupání hnědne, zpracujte ho co nejrychleji.
Na druhu zmrzliny nezáleží, použijte tu, kterou máte rádi.
Ohodnoťte tento recept: