Na těsto:
1kg hladké mouky
100 g cukru krystalu
1,3 l mléka
5 vajec
70 g čerstvého droždí
sůl
citrónová kůra
muškátový květ
vanilka (vanilkový lusk)

Na náplň:
měkký tvaroh
moučkový cukr
šlehanou smetanu

Na omáčku:
borůvky
cukr
škrob

na ozdobení:
mletá skoříce
tvrdý strouhaný tvaroh
čerstvé ovoce
čerstvá máta

Droždí rozetřeme s trochou cukru, zalijeme vlažným mlékem, přisypeme mouku a vymícháme do hladka. Přidáme celá vejce, zbytek cukru, špetku soli a muškátového květu, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilku a hotové těsto necháme v teple vykynout.

Mezitím do měkkého tvarohu utřeného s cukrem opatrně vmícháme našlehanou smetanu a dáme vychladit.

A připravíme si borůvkovou omáčku: Ve vodě rozvaříme třetinu připravených borůvek s cukrem, zahustíme zálivkou ze škrobu a vody, provaříme, vmícháme zbylé borůvky a omáčka na lívance je hotová.

Mezitím máme těsto vykynuté, zamícháme je a můžeme na oleji smažit lívance. Nesmažíme je příliš zprudka, aby nezůstaly uvnitř syrové.

Lívanečky servírujeme na talíř, doplníme utřeným tvarohem, přelijeme borůvkovou omáčkou, posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem a ozdobíme čerstvým ovocem, skořicí a snítkou máty.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl