Jehněčí kari
Pozor, chceme-li skutečně indickou kuchyni, nesmíte použít hovězí! Krávy jsou v Indii totiž posvátné.
cca 4 porce
1 kg jehněčí kýty (plece)
90 g hladké mouky
100 g másla
2 cibule
2 jablka
50 g drcených rajčat
2 stroužky česneku
2 lžíce kari
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce rozinek
4 lžíce kokosového mléka
0,5 l vývaru
2 lžíce plátků mandlí
sůl
Jehněčí maso očistíme a nakrájíme na kostky. Ty obalíme v mouce a na přepuštěném másle zprudka opečeme. Až se maso zatáhne, vyjmeme ho a do hrnce místo něj dáme cibuli nakrájenou nadrobno, kterou necháme zpěnit. Poté přijdou na řadu kostičky oloupaných jablek a nadrcená rajčata, která krátce orestujeme, a kari s česnekem. Vše opět orestujeme a přidáme opečené maso, cukr, citronovou šťávu a kůru, rozinky, kokosové mléko, osolíme a zalijeme vývarem.
Potom už zbývá jen všechno promíchat a podusit do měkka, na závěr přidat opečené plátky mandlí, podle chuti dosolit a podávat samozřejmě nejlépe s rýží.
Věděli jste, že kari je směs obsahující až 25 druhů koření? Samotného kari je nespočet druhů.
Ohodnoťte tento recept: