První Sacher dort upekl v roce 1832 tehdy šestnáctiletý Franz Sacher.

Korpus

180 g bílků
100 g žloutků
180 g cukru krystal
70 g hladké mouky
40 g hrubé mouky
50 g kakaa
75 g oleje

Bílky vyšleháme se dvěma třetinami cukru a postupně spojíme se žloutky vyšlehanými s cukrem, který zbyl. Do hmoty po částech vmícháme směs hladké a hrubé mouky s kakaem a na závěr i olej. Vzniklé těsto musíme takzvaně „utáhnout“, tedy míchat ho tak dlouho, dokud se na povrchu nezačne lesknout. Pak bude totiž korpus hutný a šťavnatý.

Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut, ale je dobré ho hlídat, protože každá trouba peče jinak. Upečený korpus poprášíme hladkou moukou, obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout.

Čokoládová poleva

180 g cukru krystal
180 ml vody
140 g čokolády
lžička másla

Mezitím si můžeme připravit polevu. Vodu s cukrem rozmícháme a uvedeme k varu. Pomocí teploměru kontrolujeme teplotu. Jakmile vystoupí na 103 stupňů, stáhneme cukrový roztok ze sporáku a necháme mírně zchladnout. Poté ho smícháme s čokoládou, kterou jsme si předem rozpustili s máslem, a poleva je hotová.

Dokončení

cca 200 g meruňkového džemu
těžká pařížská šlehačka (nebo džem)
našlehaná smetana

Můžeme začít s plněním dortu. Korpus rozřízneme na tři pláty, které spojíme meruňkovým džemem. Drobné nerovnosti na povrchu zarovnáme opět džemem, nebo těžkou pařížskou šlehačkou. Dort zalijeme čokoládovou polevou a případně podle vlastní fantazie ozdobíme, a pokud ho na talířku doplníme našlehanou smetanou, iluze prvorepublikové kavárny bude dokonalá.

Rady

Místo ráfku můžete použít i dobře vymazanou dortovou formu.

Na kvalitě čokolády velmi záleží – nejlepší je hořká.

Recept na těžkou pařížskou šlehačku najdete u receptu na dort Fotbalový míč (díl Fotbalistův mlsný den).

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl