Maso

Kachna na pomerančích

1 kachna (cca 2 kg)
100 ml slunečnicového oleje
1 cibule
1 lžíce hnědého cukru
3 pomeranče
500 ml drůbežího vývaru
300 ml bílého vína
4 lžíce sojové omáčky
4 lžíce pomerančového džemu
chilli
bílý pepř
sůl

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli do růžova, přidáme cukr, nudličky pomerančové kůry a po chvíli zalijeme vývarem, vínem a přidáme sójovou omáčku. Ochutíme trochou chilli, krátce provaříme a základ je hotov. Přidáme do něj naporcovanou kachnu a pod pokličkou dusíme v troubě na 160 stupňů asi 40 minut.

Poté porce kachny obrátíme a opět asi tři čtvrtě hodiny podusíme. Až maso změkne, položíme ho na plech kůží nahoru, přelijeme vypečeným tukem, který sebereme z povrchu omáčky, a dáme dopéct do křupava na 180 stupňů.

Mezitím svaříme omáčku zhruba na polovinu. Přidáme pomeranče, pomerančový džem, dochutíme pepřem, chilli a podle chuti osolíme. Na závěr provaříme a omáčka je hotová. Podáváme ji s křupavou kachničkou a rýží.

Rady

Místo vývaru můžete použít drůbeží bujón.

Kvalita vína se projeví na výsledné chuti omáčky.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl