Polévky

Vánoční slepičí krém s máslovými krutony

1 l slepičího vývaru
80 g másla
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
40 g hladké mouky
250 ml smetany
slepičí maso z vývaru
muškátový oříšek nebo květ
bílý pepř
sůl
pažitka (zelená petrželka)

Na krutony:
starší housky
máslo

Na másle orestujeme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, zaprášíme moukou, přidáme trochu muškátu a krátce prosmažíme. Zalijeme silným slepičím vývarem a asi patnáct minut necháme provařit. Poté ještě zalijeme smetanou, přivedeme k varu, dochutíme solí a pepřem, a na závěr přidáme obrané slepičí maso z vývaru.

Podáváme s krutony z plátků housky, které jsme potřeli rozpuštěným máslem a v troubě na 200 stupňů opekli dozlatova. Polévku můžeme na talíři ozdobit pažitkou či petrželkou.

Rady

Muškátový oříšek můžete nahradit muškátovým květem.

Recept na slepičí vývar naleznete u receptu Slepičí vývar s játrovými nočky (díl Večeře pro faráře).

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl