Millefoglie s malinovou omáčkou a ovocem
Millefoglie je italská varianta tradičního francouzského dezertu Mille-feuille. Volně lze přeložit jako tisíc listů. Moučník se plní různými krémy a ovocem. Vrstvením je možné vytvořit několikapatrový malý cukrářský zázrak.
0,5 kg listového těsta
1 dcl smetany
vanilkový cukr
Tenký plát listového těsta pomašlujeme smetanou a posypeme vanilkovým cukrem. Vykrájíme z něj čtverečky, které dáme péct na 220 stupňů 10 až 15 minut dozlatova.
Krém
250 g mascarpone
60 g cukru moučky
1 žloutek
75 ml šlehačky
Po vychladnutí rozloupneme čtverečky z listového těsta na poloviny a vzniklé plátky na talíři vrstvíme na sebe a prokládáme je ovocem a krémem z vyšlehaného mascarpone s cukrem a žloutky, který zlehčíme šlehačkou.
Malinová omáčka
0,5 l červeného vína
125 g malin
Talíř ozdobíme svým oblíbeným ovocem a omáčkou, jejíž příprava je jednoduchá: do červeného vína zavaříme čerstvé nebo mražené maliny, propasírujeme je přes sítko a vzniklou omáčku vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne.
Dozdobení
čerstvé ovoce
máta nebo meduňka
Pokud přidáme ještě snítku máty, bude tento lahodný dezert lahodit i oku.
Rady
S vychlazeným listovým těstem se pracuje lépe.
Těsto vyválejte od středu ke krajům.
Listové těsto můžete nahradit fillo těstem.
Mascarpone je potřeba hlídat, aby se nepřešlehalo.
Šlehačku vmíchávejte velmi zlehka.
Ohodnoťte tento recept: