Maso

Hovězí steak s koňakovou omáčkou

4× 150 g hovězí svíčkové
olivový olej
sůl
barevný pepř

Steaky opepříme, pokapeme olejem a necháme krátce zaležet. Těsně před úpravou osolíme a zprudka opečeme z obou stran, aby se maso zatáhlo a vytvořila se zlatavá kůrčička. Poté je položíme na plech a dáme v troubě předehřáté na 80–100 stupňů na 15 minut dopéci. Chceme-li krvavější maso, postačí o pár minut méně. Dokonalý steak musí být křehký a šťavnatý.

Koňaková omáčka

2 lžíce másla
2 šalotky
50 g medu
2 lžíce balzamikového octa
50 g telecí demi-glace
50 g koňaku
sůl
bílý pepř

Koňakovou omáčku připravíme následujícím způsobem: na přepuštěném másle orestujeme do růžova nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme med, balzamikový ocet, omáčku demi-glas, špetku soli a pepře a na závěr trochu koňaku. Omáčku provaříme a podáváme ke steakům z hovězí svíčkové.

Játra

200 g (kachních) jater
200 ml mléka
hladká mouka
sůl
pepř

Pokud nahoru přidáme i kachní játra foie gras, která si předem očistíme a naložíme přes noc do mléka, poté slijeme, osušíme, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a zprudka osmažíme z obou stran do zlatova, úspěch je zaručen!

Steak s omáčkou a játry můžeme doplnit gratinovanými bramborami.

Rady

Maso solte až těsně před tepelnou úpravou, aby zůstalo šťavnaté.

Kachní játra můžete nahradit vepřovými či kuřecími.

Omáčku Demi-glace koupíte ve specializovaných prodejnách.

Podrobnou přípravu steaků najdete u receptu Steaky v pepřové marinádě (díl Tajemství pravého steaku)

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl