Paštičky s krémem a švestkovou omáčkou s whiskey
1 kg listového těsta
vejce na pomašlování
tuk na vymazání plechu
papír na pečení
Z listového těsta vykrájíme kolečka. Na vymazaném plechu je důkladně pomašlujeme a vykrajovátky různých průměrů vytvoříme kroužky, které poslouží jako ráfek paštiček. A pozor, nezapomeňte, že nejlépe se pracuje se ztuhlým těstem z mrazáku. Celé paštičky pomašlujeme a zakryjeme pečícím papírem, aby při pečení neztratily tvar. Dáme je do trouby na 220 stupňů, a než budou do zlatova, připravíme si krém.
Krém
200 ml mléka
50 g pudinkového prášku
2 žloutky
50 g cukru krystal
150 ml šlehačky
vaječný koňak
Z pudinkového prášku, trochy mléka a žloutků vymícháme hladkou zálivku, kterou zavaříme ve vroucím zbytku mléka. Vzniklý základ na krém zasypeme vrstvou cukru a necháme vychladnout. Poté cukr vmícháme dovnitř spolu s vaječným koňakem a hustou šlehačkou, kterou přidáváme po částech, a hotovým krémem naplníme paštičky.
Švestková omáčka
švestky
voda
cukr
skořicový cukr
whiskey
Na talíři doplníme omáčkou, kterou připravíme podle následujícího postupu: Švestky krátce povaříme v cukrovém rozvaru, přidáme skořicový cukr, necháme vychladit, na závěr ochutíme trochou whiskey.
Podáváme s paštičkami s krémem. Dozdobíme ovocem, případně podle vlastní fantazie kroužky z listového těsta.
Rady
Zálivku zavařujte za stálého míchání, aby se nepřipálila.
Vrstva cukru na povrchu krému zabrání osychání.
Ohodnoťte tento recept: