Moučníky a cukroví

Dort „Fotbalový míč“

Těžká pařížská šlehačka

500 ml šlehačky
300 g čokolády
100 g 100% tuku
200 g cukru krystal
150 g kakaa

cca 200 g másla (podle chuti)

Základem celého dortu je těžká pařížská šlehačka, kterou si připravíme takto: Do horké smetany ke šlehání přidáme 100% tuk a cukr a vše rozvaříme. Do vroucí směsi přisypeme prosáté kakao a za stálého míchání ho důkladně provaříme. Poté přidáme čokoládu, kterou necháme rozpustit a základ máme hotový. Teď už je ho jen třeba občas promíchat a nechat vychladnout, nejlépe přes noc, a potom vyšlehat do tuhé pěny, do které na závěr zašleháme ještě máslo.

Kompletace

čokoládový korpus
piškotové plátky
naložené višně

Půlkulatou formu pečlivě vyložíme plátky piškotového korpusu. Pak přidáme asi centimetrovou vrstvu těžké pařížské šlehačky a na ni naskládáme nakrájené tenké plátky čokoládového korpusu. Ty potom pokapeme šťávou z višní, vyložíme boční strany formy, vše natřeme další vrstvou šlehačky a znovu přidáme kousky korpusu. Mezi korpus a šlehačku průběžně přidáváme podle chuti i višně, které přikrýváme dalšími plátky čokoládového korpusu. Ty nakonec potřeme další vrstvou těžké pařížské šlehačky a vše zakryjeme tenkým plátkem piškotového těsta. Stejně vytvoříme i druhou polovinu dortu, necháme zaležet, obě části poté spojíme a celý „míč“ znovu důkladně potřeme vrstvou těžké pařížské šlehačky. A můžeme dort dokončit a nazdobit.

Dokončení

Nejdříve si vyválíme bílou i černou sladkou modelovací hmotu na tenké pláty a z nich podle šablony vyřízneme bílé šestiúhelníky a černé pětiúhelníky. Ty pak navlhčíme a lepíme na připravený dort.

Pomocí těžké pařížské šlehačky, různých korpusů, vhodné formy a trochy šikovnosti můžete vytvořit v podstatě jakýkoliv tvar dortu.

Rady

Teploty všech surovin na těžkou pařížskou šlehačku musí být stejné, jinak se hmota srazí.

Kakao před zavařením prosejte přes síto, aby se nevytvořily hrudky.

Do tohoto typu dortu se nehodí čerstvé ovoce vhodné jsou naopak višně naložené v rumu.

Při volbě náplně nezapomeňte, že těžká pařížská šlehačka je trvanlivá, proto se k ní nehodí čerstvé ani kompotované ovoce, které by se mohlo zkazit.

Sladkou modelovací hmotu barvíme černou potravinářskou barvou.

Recept na čokoládový (kakaový) korpus najdete u Tvarohových dortíků s malinami (díl Jehněčí jedna báseň).

Recept na piškotové plátky najdete u Punčového dortu (díl Barevné vánoce).

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl