Maso

Holandský řízek „Míč“

cca 6 porcí

0,5 kg vepřového bůčku
2 starší housky
100 ml mléka
2 vejce
150 g ementálu
muškátový oříšek
sůl
pepř

Na obalení:
hladká mouka
vejce
mléko
strouhanka

olej na smažení

Plátky rohlíků namočíme v mléce, lehce je vymačkáme a smícháme s mletým bůčkem. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, koření a sůl. Promícháme a necháme vychladit, nejlépe do druhého dne.

Ze ztuhlé masové směsi tvoříme koule, které je třeba důkladně prohníst, aby se nerozpadly. Obalujeme je v těstíčku z hladké mouky, vajec a mléka a pak ve strouhance. Těsně před podáváním smažíme ve vysoké vrstvě oleje dozlatova.

Podáváme s bramborovou kaši s hruškami, která je k masovému „míči“ ideální přílohou, a navíc bude dokonale ladit se „zeleným trávníčkem“ z dušeného listového špenátu.

Rada

Pokud si nejste jisti množstvím soli a koření, udělejte si v mikrovlnné troubě nebo na pánvi vzorek na ochutnání.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl