Steaky v pepřové marinádě s rozmarýnovým bramborem

Steaky v pepřové marinádě
na steaky
svíčková
sterilovaný zelený pepř
čerstvý mletý pepř
olej
sůl
Než začneme svíčkovou porcovat, důkladně ji zbavíme šlach. Palec a špičku odřízneme – oba kousky se budou hodit například k přípravě soté. Střední část svíčkové nakrájíme na plátky silné 3 – 4 cm, nenaklepáváme je, ale dlaní rozmáčkneme.
Steaky naložíme do pepřové marinády, kterou připravíme ze zeleného sterilovaného pepře, který nadrtíme nebo rozmixujeme, přidáme olej a dochutíme čerstvě namletým černým pepřem. V žádném případě marinádu nesolíme! Sůl váže vodu, takže by maso ztratilo svou šťavnatost. Do marinády stačí naložit na tři hodiny, ale chceme-li, aby steaky měly pikantnější chuť, necháme je v marinádě přes noc. Maso solíme až těsně před pečením, aby zůstalo šťavnaté.
Naložené steaky nejprve zprudka opečeme z obou stran, aby se maso zatáhlo a vytvořila se zlatavá kůrčička. Položíme je na plech a dáme v troubě předehřáté na 100 stupňů na 15 minut dopéci. Chceme-li krvavější maso, postačí o pár minut méně.
Dokonalý steak musí být křehký a šťavnatý, proto je potřeba dodržet několik zásad: Základem je kvalitní čerstvé maso. Nejlepší svíčková je z býka ne staršího 19 měsíců. Čím je maso prorostlejší, tím budou steaky křehčí.
Rozmarýnové brambory
brambory
čerstvý rozmarýn
olej
sůl
Brambory uvařené ve slupce do poloměkka nakrájíme na plátky. Osolíme, zasypeme čerstvým rozmarýnem, zlehka zalijeme olejem a necháme asi 15 minut zapékat na 200 stupňů.
Ohodnoťte tento recept: