Maso

Kuřecí stehna na koňakových hruškách gratinovaná s balkánským sýrem

4 porce

4 kuřecí stehna
2 hrušky
200 ml koňaku (nebo kvalitního rumu)
50 g medu
100 g másla
sůl

Kuřecí stehna ze spodní strany prokrojíme ke kosti, jemně osolíme a naložíme, nejlépe přes noc, do marinády z oleje, kari, skořice a pepře. Do pekáče vyskládáme oloupané, na měsíčky nakrájené hrušky a na ně marinovaná stehýnka. Vše zalijeme zbytkem marinády a rozpuštěným máslem, do kterého jsme přimíchali med a koňak. Dosolíme, přiklopíme a dáme do trouby na 160 stupňů asi na tři čtvrtě hodiny. Poté pokličku sundáme a než se maso dopeče, připravíme si gratinovací směs.

Marináda

50 ml oleje
1 lžička kari
1/3 lžičky skořice
bílý pepř

Gratinovací směs

150 g balkánského sýra
2 vejce
1 zelená cibulka
bílý pepř

Do rozšlehaných vajec vmícháme nastrouhaný sýr a najemno nakrájenou cibulku, opepříme a navrstvíme na kuřecí stehna, která se mezitím upekla do zlatova. Vložíme pod gril, krátce zapečeme a podáváme třeba se škubánkovými placičkami.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl