Tvarohový koláč s lesním ovocem
Linecké těsto
160 g hladké mouky
110 g másla
50 g cukru moučky
1 vejce
1 citron
Z hladké mouky, rozpuštěného vlažného másla, cukru, vejce a strouhané citrónové kůry uhněteme pevné těsto. Pracujeme svižně, aby se těsto tzv. „nespařilo“ a následně potom nerozpadalo. Na závěr ho dáme alespoň na půl hodiny do chladu, aby se odleželo.
Tvarohová náplň
250 ml šlehačky
250 g tučného tvarohu
3 vejce
70 g cukru krystal
1 citron
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Smícháme šlehačku s tvarohem, vejci, cukrem a citrónovou kůrou a směs pořádně promícháme.
Když je těsto odleželé, koláč můžeme dokončit. Na vále posypaném hladkou moukou vyválíme tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu. Poté vlijeme tvarohovou náplň.
Dokončení
lesní ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny)
želírovací hmota
Pečeme na 160 stupňů 45 minut až jednu hodinu. Po upečení na koláč navršíme lesní ovoce a zlehka je přetřeme želírovací hmotou. Podle vlastní fantazie dozdobíme.
Rady
Pracujte rychle, těsto musí zůstat stále chladné, aby se tzv. „nespařilo“, což znamená, aby se tuk příliš nevsákl do mouky.
Citrónovou kůru můžete nahradit pomerančovou.
Při práci s želírovací hmotou postupujte podle návodu.
Místo želírovací hmoty můžete použít i agar.
Ohodnoťte tento recept: