Kuřecí prsa v parmské šunce se šťouchanými bramborami

500 g kuřecích prsíček
100 g parmské šunky
čerstvé bylinky (majoránka, oregano, bazalka)
slunečnicový olej
sůl
pepř
Kuřecí prsíčka překrojíme napůl, osolíme, opepříme, zasypeme čerstvými nasekanými bylinkami, obalíme v plátku parmské šunky a naskládáme do pekáče. Zlehka zalijeme olejem a necháme minimálně hodinu marinovat v lednici. Poté upečeme v troubě při 190 až 200°C do zlatova, což trvá zhruba 10 minut. Mezitím si připravíme přílohu.
Šťouchané brambory
500 g brambor
100 g másla
cca 100 ml smetany
3 mladé cibulky
sůl
bílý pepř
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme a do brambor přidáme rozpuštěné máslo, teplou smetanu, sůl, bílý pepř, nasekanou jarní cibulku, důkladně rozšťoucháme a podáváme.
Rady
Dětem pro radost můžeme servírovat vytvarované a ozdobené kousky zeleniny.
K bílému masu (drůbež, ryby, králík) patří bílý pepř a bílé víno.
Čerstvých bylinek přidávejte víc – jsou méně aromatické než sušené.
K tomuto pokrmu se hodí i čerstvý tymián.
Parmskou šunku můžete nahradit plátky uzeného vepřového boku.
Ohodnoťte tento recept: