Grilované ovoce s vanilkovou omáčkou

cca 10 porcí
6 banánů
4 hrušky
4 jablka
1 ananas
10 lžiček karamelu
500 g hnědého cukru
1 limeta
koření dle chuti (badyán, anýz, muškátový květ, perníkové koření)
Do zapékacích misek nasypeme kousky ovoce a přelijeme je karamelem, připraveným na pánvi z cukru a kousku másla, který na závěr provaříme s trochou vody. Potom ovoce posypeme hnědým cukrem, limetovou kůrou, zakápneme limetovou šťávou a přidáme koření podle chuti. Misky zabalíme do alobalu a na grilu podusíme, aby ovoce změklo. Podáváme s vanilkovou omáčkou.
Vanilková omáčka
500 ml šlehačky
1 vanilkový lusk
150 g cukru krystal
5 žloutků
tokajské víno
Smetanu smícháme s vanilkovými semínky a polovinou dávky cukru a přivedeme k varu. Pak do ní zavaříme žloutky, předem vyšlehané se zbytkem cukru, a přitom vydatně mícháme, aby se omáčka dobře provařila a nezůstaly v ní hrudky. Odstavíme, dochutíme vínem a dáme vychladit. Poté omáčkou zalijeme grilované ovoce a dozdobíme bylinkou.
Rady
Postup výroby karamelu naleznete u přípravy dezertu Jablečný tatin v dílu „… a šneka sníš? “
Na ovoce se dá použít badyán, anýz, muškátový květ či perníkové koření, ale velmi opatrně, aby chuť ovoce zůstala zachována.
Zajímavou chuť ovoci dodá i kubánský rum, která můžeme místo vína přidat do omáčky.
Ohodnoťte tento recept: