Telecí hrudí plněné po pražsku
cca 4 porce
750 g telecího hrudí
50 g másla
1–2 l hovězího vývaru
hladká mouka
sůl
pepř
Telecí hrudí očistíme, rozkrojíme na co největší plát, rozklepeme, poprášíme hladkou moukou a potřeme nádivkou.
Nádivka
50 g másla
1 malá cibule
100 g šunky
100 g žampionů
100 g sterilovaného hrášku
3 vejce
petrželka
sůl
pepř
Na přepuštěném másle postupně orestujeme nakrájenou cibuli, šunku a žampiony. Pak přisypeme sterilovaný hrášek, prohřejeme a přimícháme rozšlehaná vejce. Ta necháme jen lehce ztuhnou, dochutíme solí, pepřem a sekanou petrželkou, a hotovou nádivku vychladíme. Přidáme-li do nádivky trochu polohrubé mouky, bude kompaktnější.
Dokončení
Maso i s nádivkou smotáme, svážeme provázkem a vložíme do pekáčku. Přelijeme přepuštěným máslem, osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a pod pokličkou pečeme asi hodinu a půl na 170 stupňů. Během pečení roládu přeléváme vypečenou šťávou a je-li třeba, můžeme přidat vývar.
Až je maso měkké, roládu vyjmeme, výpek vyrestujeme do tuku, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem. Deset minut provaříme, přecedíme a omáčka je hotová. Můžeme jí přelít třeba nové brambory, které jsou k telecímu hrudí ideální přílohou, stejně jako listový špenát nebo karotka na másle.
Ohodnoťte tento recept: