Moučníky a cukroví

Jablečný tatin

Náš jablečný dezert je Vladimírovou variantou francouzského Tarte Tatin. Tento koláč má i svou malou historii. Pochází z Francie sklonku 19. století. Konkrétně se o něj zasloužily dvě dámy - Štěpánka a Karolína Tatinovy z Hotelu Tatin. Ty se jednou během přípravy klasického jablečného koláče trošku zapovídaly a nechaly jablkovou náplň příliš dlouho na plotně, a tak vznikla nečekaně dobrá zkaramelizovaná jablka, která pak už jen stačilo přiklopit těstem, upéct a nový skvělý koláč byl na světě.

4 porce

6 ks jablek
170 g cukru
lžička másla
150 g listového těsta

Na ozdobu:
zakysaná smetana
lesní ovoce
jablečné chipsy
máta či meduňka

Oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky asi centimetr silné. Ty naskládáme na rošt, zlehka podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme v troubě nebo na sporáku do poloměkka.

Mezitím si na pánvi připravíme z cukru a kousku másla zlatavý karamel, který nalijeme na dno vymazaných formiček z alobalu. Listové těsto rozkrájíme na čtverce o něco větší než je průměr formičky, propícháme vidličkou a upečeme na 220 stupňů do zlatova. Podušenými jablky potom důkladně vyplníme formičky s karamelem a necelou hodinu je pečeme na 160 stupňů, dokud se jablka s karamelem nespojí.

Zbytek karamelu znovu rozehřejeme, přilijeme do něj trochu vody, provaříme a vzniklou karamelovou omáčkou přeléváme upečené a vychladlé jablečné tatiny položené na polštářku, který vzniknul z upečených čtverců listového těsta. Nahoru přidáme lžičku zakysané smetany, ozdobíme lesním ovocem, lístky máty nebo meduňky, případně tenkým proužkem listového těsta a jablečnými chipsy.

Jablečné chipsy

1 jablko (nakrájené na jemné plátky)
500 ml vody
1 kávová lžička medu
250 g cukru

Vodu, med a cukr přivedeme k varu. Vypneme nebo ztlumíme hořák na minimum. Poté vkládáme jednotlivé plátky jablíček a necháme zlehka táhnout až zesklovatí. Takto připravené plátky jablíčka sušíme na vhodné podložce do křupava.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl